Nieuwjaarstoespraak 2018 Krimpen aan den IJssel

Beste mensen,

Welkom op onze nieuwjaarsreceptie !

Leuk dat u er allemaal bent. Leuk ook, dat Vocal Group Jade en de polderdichter ons feestje nog leuker maken, met zulke mooie muziek en mooie woorden. Dank jullie wel!

2017 was een bijzonder jaar.

Een aantal grote hoogtepunten die we met elkaar zó niet snel meer mee gaan maken. Vorig jaar hadden we de hoop dat we het koninklijk bezoek tijdens de nieuwjaarsreceptie bekend zouden mogen maken. De foto stond zelfs al klaar, op het volgende scherm. Maar die middag kwam helaas het bericht dat we nog even moesten wachten omdat de beslissing nog niet definitief genomen was, in Wassenaar. Dus ja… wat doe je dan?

Gelukkig mochten we vlak daarna wel met het toffe nieuws naar buiten. Het werd een supergave dag, in februari, met prachtig weer en bijzondere gesprekken. Wat natuurlijk ook heel bijzonder was, was de huldiging van Giovanni van Bronckhorst.

Een tweede keer het hele plein vol mensen, een superfeest.

De koning en de koningin komen de komende jaren niet meer naar deze polder, en hoewel ik elk jaar tot ongeveer de kerst vol probeer te houden dat Feyenoord kampioen wordt…denk ik dat we de trainer ook niet snel weer zullen huldigen…

Vorig jaar was in bepaalde opzichten ook een dieptepunt.

Niet eerder werden zoveel drugskwekerijen opgerold in Krimpen. Het wordt steeds duidelijker dat ook wij niet ontkomen aan de ellende van de drugswereld, tot aan gistermiddag aan toe: voor het eerst dat we vermoedelijk vaten drugsafval langs de weg vonden. Het komend jaar zullen we nog steviger aan de bak moeten om dat alles een halt toe te roepen.

De inwoners van Krimpen hebben een sterke reputatie als het gaat om drugsgebruik, “het is permanent witte kerst in krimpen” hoor ik regelmatig, als ik buiten Krimpen kom – dus ik hoop dat er voor de nieuwe college-periode goede afspraken over te maken zullen zijn om dat aan te pakken. Daarbij moeten we de gigantische hoeveelheden alcohol en lachgas die onze jeugd consumeert niet onderschatten.

Een ander dieptepunt was wel dat niet eerder in de Krimpense geschiedenis zoveel politieke discussies in de krant werden uitgevochten. Niet in de raadszaal, die daarvoor bedoeld is, maar in de regionale en lokale kranten. Een slechte zaak, wat mij betreft, omdat het geen debat oplevert, maar alleen maar roepen naar elkaar toe. En niet altijd met vriendelijke woorden.

Zelf vond ik het behoorlijk schokkend om mee te moeten maken dat vanuit de Krimpense politiek zelfs de burgemeester voor rotte vis werd uitgemaakt op de voorpagina van een regionale editie van de krant. En dat, terwijl de journalist wist dat het bericht onjuist was.

Dat brengt mij tot het volgende:

Als burgemeester heb ik de wettelijke taak om de integriteit van het lokaal openbaar bestuur te waarborgen. Dat betekent dat ik wethouders-kandidaten zal screenen, voordat ze voor benoeming zullen worden voorgedragen. Dat betekent dat ik de VOG-verklaringen van alle kandidaat-raadsleden zal doornemen, voordat ze voor beëdiging worden voorgedragen.

Maar dat betekent ook dat we er met elkaar het komend jaar er voor zal waken dat wat vanuit de lokale politiek gezegd wordt, WAAR is. De inhoud, dat is politiek, en daar ga ik niet over. Een burgemeester zit niet in de politiek, zolang er van kroonbenoeming sprake is.

Ik zal berichten die feitelijk onjuist zijn, aanpakken. Dat moeten we samen doen. Daar hebben de ‘gewone’ Krimpenaren recht op. Ik zal ook stelling nemen tegen onderling geruzie tussen raadsleden. Daarbij hoort ook dat ik de krantredacties er op zal aanspreken.

Want daar hebben al die mannen en vrouwen recht op, die zich zo enorm inzetten voor de Krimpense politiek. Of je nou burgerraadslid, raadslid of wethouder bent: het is een hondenbaan, maar wel een schitterende hondenbaan. En dan verdien je respect. Respect dat je kwijt raakt als de inwoners van ons mooie dorp de draad volledig kwijt raken door ruzie, gescheld en gedoe. Of door nep-nieuws, dat al dan niet met medeweten van de journalist in de pers komt.

Dat is zonde. Daar moeten we dus met elkaar tegen op staan en zorgen dat het niet meer gebeurt.

Vorig jaar hebben we tijdens de nieuwjaarsreceptie twee mensen gehuldigd.

Henk van der Sijden werd Krimpenaar van het jaar, en ontving de Guldemont Oorkonde. En ook eerden we Ibrahim, “Ibo”, die een baby’tje had gered van een zekere dood. Ter ere van hem hebben we ons toen voorgenomen om binnen 1 jaar voldoende AED’s en voldoende vrijwilligers te regelen, om als Krimpen een hart-veilig dorp te worden.

En u weet het al, dat is gelukt! In 11 maanden tijd hebben we een dekkend netwerk van AED’s, die 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar zijn en hebben we meer dan 300 mensen getraind die zich hebben aangemeld als burgerhulpverlener.

Om de aanschaf en het onderhoud van de AED’s mogelijk te maken, en om zo snel mogelijk 300+ vrijwilligers te werven zijn allerlei acties ondernomen. We hebben een voetbal van Feyenoord gekregen, met de handtekeningen van de kampioensselectie. Deze bal kon worden gewonnen via een loterij. Het geld daarvan is gestopt in een AED.

Onder de mensen die zich hebben aangemeld voor de cursus én bij de meldkamer hebben we een Feyenoord-shirt met alle handtekeningen van de kampioensselectie verloot.

En onder de mensen die iets minder van voetbal houden hebben we een dinercheck verloot. Mag ik de volgende mensen naar voren roepen?

(1)

(2)

Dit alles is mogelijk geworden door een flink aantal sponsoren, door de Veiligheidsregio, door de inzet van ambtenaar Michel Noorlander, door de werkgroep met de heren Hugo van der Wal, Bert Luijendijk en Freek Bredius en door de grote inzet van de EHBO vereniging.

Zij hebben dan ook vanmiddag van mij de Van Waning-penning uitgereikt gekregen. De Van Waning penning is na de Guldemont oorkonde de hoogste Krimpense onderscheiding en is bestemd voor mensen of organisaties die zich buitengewoon hebben ingezet voor de gemeenschap. U zult het met mij eens zijn dat de EHBO vereniging Krimpen dan een uitstekende ontvanger is! Zij zijn vanavond elders bezet, dus daarom heb ik hen vanmiddag verrast met deze penning.

Het komend jaar zullen we ze nog vaak nodig hebben. In september komt er bijvoorbeeld weer een geweldige editie van het Krimpen Festival aan, tot nu toe wordt het elk jaar beter, dus de verwachtingen zijn weer hoog gespannen!

Komend jaar zullen we ook de start meemaken van de stichting voor Krimpense veteranen. Krimpen telt meer dan 130 dorpsgenoten die zich als militair hebben ingespannen voor vrede en veiligheid. Binnenkort lanceren we de plannen, waaronder een website met hun verhalen: erehaag Krimpen.

Ook zal oud-minister Sybilla Dekker het stokje definitief overnemen van Riek bakker, om dat initiatief naar een hoger plan te tillen. Met name een concreter plan, daar is behoefte aan. We zien er naar uit.

Zoals ik zonet al aanhaalde, krijgen we 21 maart de gemeenteraadsverkiezingen. De meesten van u hier aanwezig weet wel ongeveer wat u gaat stemmen. Harstikke goed. Maar wellicht kunt u uw buren ook even vragen om het stembiljet te bewaren en te gebruiken op die woensdag in maart. Als we allemaal 1 iemand helpen herinneren, krikken we de opkomst cijfers met z’n allen stevig omhoog!

Ongetwijfeld hebben we allemaal nog andere dingen in het verschiet liggen, de komende 12 maanden. Leuke dingen, spannende dingen, minder mooie dingen… hopelijk kunnen we elkaar daarbij helpen en steunen.

Samen maken we van 2018 een mooi, Krimpens jaar.

Tot slot;

Wie is de Krimpenaar van het jaar? Welke dorpsgenoot voldoet aan de strenge eisen van de jury? Het was ook dit jaar weer geen simpele klus. Maar we zijn tot een unaniem oordeel gekomen. De Krimpenaar van het jaar, die de Guldemont Oorkonde ontvangt, is een bijzonder mens.

Guldemont was een bijzondere burgemeester.

Geboren op 5 januari 1779, werd hij burgemeester van Ouderkerk, later schout van Stormpolder en Krimpen en in 1825 burgemeester van Krimpen, tot hij op zijn 46e overleed, in 1838. Z’n zoon volgde hem op, als erfopvolger. Leuk detail is dat Guldemont de naam van moeders was, de burgemeesters heetten eigenlijk Weggeman, maar om een niet bekende reden besloten ze de naam van moeder en oma toe te voegen aan hun naam. Weggeman Guldemont, burgemeesters van Krimpen.

De ontvanger van de naar deze heren genoemde oorkonde heeft zich decennia lang ingezet voor ons dorp en daarbuiten. Voor mij bijzonder, want het is de inwoner die ik het allerlangste ken van alle Krimpenaren die ik ken.

Zij of hij heeft zich altijd met hart en ziel ingezet voor arme kinderen, via Fair Chance, voor de lokale omroep, de LOK, voor de stichting Trouw aan Oranje en het 4 en 5 mei comité, zij of hij was actief betrokken bij de belbus, bij Tafeltje Dekje en bij het repair café.

Velen van u weten inmiddels over wie het gaat.

Vanmiddag ben ik langs gegaan, omdat zijn gezondheid niet meer toelaat zelf de oorkonde vanavond in ontvangst te nemen. De ontvanger van de Guldemont Oorkonde en daarmee Krimpenaar van het jaar is Jer Ponsen!

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s