Column: stil staan

Het is deze week tijd om stil te staan.

Eens in het jaar staan we kort, echt kort, met z’n allen stil bij de Tweede Wereldoorlog. Bij de verschrikkingen die in ons land plaatsvonden. Moord, doodslag, discriminatie, anti-semitisme, homovervolging, honger, ellende.

Als je het niet in je hart hebt om daar 2 minuten voor stil te staan, wat voor mens ben je dan? Ik erger me dood aan bussen die doorrijden, auto’s die niet stoppen, mensen die langsfietsen terwijl we met een grote groep onderaan de IJsseldijk aan het herdenken zijn.

Hoe durf je? Wie ben jij nou helemaal, dat je denkt dat al die offers niet voor jou gebracht zijn? Het liefst zou ik in alle aanbestedingseisen opnemen dat op 4 mei het hele land stilvalt. Doodse stilte. Alleen de merel hoor je zingen, als daad van onverzettelijke vrijheid.

Na 1945 zijn er nog heel veel Nederlandse soldaten omgekomen. In hun slaap vermoord terwijl ze uitgezonden waren op missie, of op een bermbom gereden, terwijl ze een volk probeerden te helpen hun land weer op orde te krijgen. Noem maar op.

Daar staan we bij stil. En wie dat respect niet kan opbrengen, daar vind ik wat van.

Martijn Vroom

Burgemeester

 

Advertenties
Standaard

Een gedachte over “Column: stil staan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s