Column: verdwenen winkels

Na jaren van hard werken heeft het Streekmuseum wederom een prachtige tentoonstelling. Actueel, het thema: verdwenen winkels. Dozijnen winkels zijn met de jaren verdwenen. De opkomst van de supermarkten speelde daarbij een belangrijke rol en later de opkomst van de internethandel.

Tegenwoordig wordt er weer aan huis geleverd, met de busjes van supermarkten. Niet meer de melkboer met de kar in de straat. Of de SRV-wagen. In Deze weken is een mooie tentoonstelling aan ‘vroeger’ gewijd. Het is te zien dat er veel arbeid is gaan zitten in het verzamelen van mooie verhalen, schitterende foto’s en leuke gebruiksvoorwerpen. Een hakbijl, een melkbus, een bonnenboekje.

Natuurlijk is een supermarkt makkelijk. Maar ja. Een winkelcentrum met alleen supermarkten (en wellicht een bank) dat is niet veel soeps. Als de kleine(re) winkels – de slager, de bakker, de groenteboer enzovoorts – dreigen te verdwijnen, dan verdwijnt ook de sfeer alras. En kijken de mensen naar de gemeente. “Doe er wat aan!”.

Maar… brengt u daar dan handel heen? Koopt u daar spul? Zo nee, wat kunnen wij dan, als gemeente? Een mevrouw sprak me aan bij de tentoonstelling. Zij zei: “blij dat die kleine winkeltjes verdwijnen, supermarkten zijn veel fijner.”

Echt.

Ik ben maar even doorgelopen.

Martijn Vroom

Burgemeester

 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s