Column: blijft dit zo?

Het klimaat, zou het veranderen?

Op het jaarlijkse congres van alle Nederlandse gemeenten kwam ook pool-reizigster Bernice Nooteboom. Behalve een ijsganger is zij ook spreker voor grote groepen, om te waarschuwen dat het mis aan het gaan is met de aarde. Door de opwarming komt er enorm veel smeltwater vrij, waardoor er orkanen ontstaan en overstromingen. Zowel vanuit zee, als vanuit de lucht.

Haar boodschap was zó heftig, dat de dagvoorzitter op een gegeven moment vroeg of er dan nog wel IETS is dat we kunnen doen?

Ze kwam op dat moment niet verder dan een voorbeeld van wadi’s (tijdelijke overstroomplekken, ingericht als parkje) en electrisch rijden. Dat is wat mager.

Duidelijk is dat de vroege lentes en de zomers voorlopig heet blijven. Dat heeft effect op de oogst en daarmee op de voedselketen. En op de hoeveelheid (drink)water.

Dat we met dit weer onze tuin niet sproeien, helder. Maar ja, iemand vroeg mij: als ik voor zoveel geld een tuin laat aanleggen, moet ik ‘m nu dan laten doodgaan?

Eén ding is zeker: oude, zieke en/of zwakke mensen én dieren hebben watertekort. Checkt u af en toe even of iedereen om u heen voldoende drinkt? En een beetje water aanbieden aan een vreemde misstaat ook niemand…

Martijn Vroom

Burgemeester

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s