Column: taal, best belangrijk

Taal houdt mij bezig.

Hoe je iets zegt, wat je zegt … Maar ook: wanneer zwijg je, wanneer luister je…

Sinds ik burgemeester ben probeer ik om elke dag een keertje in een gesprek op een zinnige manier de laaggeletterdheid aan de orde te stellen. Steeds meer mensen realiseren zich dat we in ons dorp 40% meer laaggeletterden hebben dan de regio. Dat is nogal wat. Dat heeft ook een economisch effect, bijvoorbeeld op het zoeken naar en vinden van werk.

Sinds ik burgemeester ben probeer ik ook om op het gemeentehuis de afkortingen uit te bannen. Wij hebben immers geen haast? We werken wel hard, eerlijk gezegd, maar je kunt beter iets meer tijd nemen en een volledige zin typen. Dus niet ‘enz.’, of ‘o.a.’, of ‘i.v.m.’, maar gewoon netjes een ‘echte’ zin. Dat leest voor de lezer veel ‘gladder’, makkelijker. Ook dat is taal.

Net als afkortingen horen jargonwoorden tot de technieken om jezelf bijzonder te maken. Door jargon te gebruiken creëer je afstand tot de ander. Daarom: op het gemeentehuis geen woorden meer als “burger” of “klant”. De overheid heeft geen klanten, de gemeente geen burgers. Wij doen het samen en voor inwoners, mensen, u, ik. Wij.

 

Martijn Vroom

Burgemeester

 

 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s