Column: goede vraag!

De donkere dagen komen er weer aan. Beetje bij beetje koudere dagen, killere sfeer; voor sommigen: hopelijk sneeuw en ijs. Als de dagen donkerder worden, gaat het ook tussen mensen minder makkelijk. Zo blijkt.

Een van de dingen die ik mezelf heb aangeleerd is om vaker dank je wel te zeggen. Als ik iets niet snap, dan vraag ik het. Je kunt het maar beter vragen, dan thuis in vertwijfeling op de bank te zitten. Toch? En dan zeggen mensen wel eens terug “o, goede vraag”. Dan zeg ik steevast “dank je wel” en opvallend: enigszins schamper of schuchter gniffelen mensen dan. Want ‘goede vraag’ was niet per se bedoeld als compliment, maar om tijd te winnen om na te denken over een antwoord.
Maar ik kies er voor om dat wel zo op te vatten.

Laatst was ik op de Justice Conference, over ‘gerechtigheid doen’. De leider van het Leger Des Heils hield een toespraak over een betere wereld, en gaf als overweging om eens te starten met het volgende. Wat als we allemaal om 14:45 (het tijdstip van haar spreken) voortaan de eerste de beste persoon die we tegenkomen een glimlach geven. Of, nog mooier, een compliment.

Gewoon om het in ons systeem te krijgen, eerst maar eens elke dag, 14:45. Of een tijdstip dat u beter schikt. Want als je een gewoonte een week of 6 dagelijks oefent komt het in je interne systeem.

Leuk idee he?
Proberen we het samen?

Martijn Vroom
Burgemeester

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s