Column: waar valt het kwartje heen

De week startte met Andre Kuipers in het Isala-theater. In een bijzonder onderhoudend optreden vertelde hij over zijn werk. Hoe hij er meer dan 30 jaar over gedaan had om uiteindelijk astronaut te worden, reiziger naar het Internationale Ruimtevaart Station, ISS. Geïnspireerd door verhalen en stripboekjes met science fiction en door foto’s van de ruimte, van de aarde en van de planeten.

Boeiend ook zijn visie op de ontwikkelingen op de aarde. Wat de mensen de aarde aandoen, met het vernietigen van de bomen, het leegvissen van de zee, het vervangen van die vissen door plastic. Dingen die je vanuit de ruimte beter begrijpt dan als je er midden in zit.

Leerzaam allemaal. Soms neemt het realiseren van een ambitie dus 30 jaar. Via m’n eerdere werk ken ik ook een kandidaat-astronaut die in dezelfde lichting zat als Kuipers, maar níet ‘mocht’. Die is nooit de ruimte in gegaan, maar had wel – bij wijze van spreken – ook 30 jaar lang die ambitie. De voorbereiding. De studie, inzet, enzovoorts.

Ambitie is dus niet altijd een kwestie van inzet maal tijd. Soms moet het kwartje ook jouw kant op vallen. Maar om te zorgen dát dat kwartje jouw kant op kán vallen…..

Precies.

 

Martijn Vroom

Burgemeester.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s