De Tweede en Eerste Kamer zijn deze weken akkoord gegaan met de voorbereiding van de gekozen burgemeester. Eigenlijk is het allemaal veel ingewikkelder, want formeel zijn ze akkoord gegaan met de deconstitutionalisering van de benoemingswijze van de burgemeester en de Commissaris van de Koning. Dat betekent dat nu de weg bereid is voor eenvoudigere aanpassingen van het proces hoe ‘we’ komen tot een nieuwe burgemeester.
En daarmee wordt – eerlijk is eerlijk – bedoeld dat ‘we’ toe gaan naar een gekozen burgemeester. Daar is een hoop vóór te zeggen. Wat alleen wel lastig is in het huidige systeem is dat de burgemeester eindverantwoordelijk is voor het democratisch proces. Maar kan dat nog wel? Dat de burgemeester ‘baas stemmen tellen’ is, als het om de stemmen gaat die over hem gaan?
En waarom zou je op zo’n burgemeesterskandidaat stemmen? Toch alleen als zhij ook ‘beloftes’ kan doen? Een verkiezingsprogramma heeft? Maar wat, als dat botst met de verkiezingsprogramma’s van de gemeenteraadskandidaten? Of met het college werk programma van de wethouders? Nu is dat programma nog van burgemeester en wethouders. Dan niet meer…
Kortom, voordat we ook echt over gaan naar een nieuwe aanstellingswijze nog genoeg ‘huiswerk’ voor ‘Den Haag’. Spannend, wel.
Martijn Vroom
Burgemeester