Column: gekozen, en dan?

De Tweede en Eerste Kamer zijn deze weken akkoord gegaan met de voorbereiding van de gekozen burgemeester. Eigenlijk is het allemaal veel ingewikkelder, want formeel zijn ze akkoord gegaan met de deconstitutionalisering van de benoemingswijze van de burgemeester en de Commissaris van de Koning. Dat betekent dat nu de weg bereid is voor eenvoudigere aanpassingen van het proces hoe ‘we’ komen tot een nieuwe burgemeester.

En daarmee wordt – eerlijk is eerlijk – bedoeld dat ‘we’ toe gaan naar een gekozen burgemeester. Daar is een hoop vóór te zeggen. Wat alleen wel lastig is in het huidige systeem is dat de burgemeester eindverantwoordelijk is voor het democratisch proces. Maar kan dat nog wel? Dat de burgemeester ‘baas stemmen tellen’ is, als het om de stemmen gaat die over hem gaan?

En waarom zou je op zo’n burgemeesterskandidaat stemmen? Toch alleen als zhij ook ‘beloftes’ kan doen? Een verkiezingsprogramma heeft? Maar wat, als dat botst met de verkiezingsprogramma’s van de gemeenteraadskandidaten? Of met het college werk programma van de wethouders? Nu is dat programma nog van burgemeester en wethouders. Dan niet meer…

Kortom, voordat we ook echt over gaan naar een nieuwe aanstellingswijze nog genoeg ‘huiswerk’ voor ‘Den Haag’. Spannend, wel.

 

Martijn Vroom

Burgemeester

 

 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s