Column: preppers

Er bestaan speciale websites voor, waar je alles in 1x kunt bestellen. Voor als je je aan het voorbereiden gaat op een ramp. Dan koop je een rugzak, of waterdichte ton, vol met van alles en nog wat.
En dan kun je ook nog kiezen uit allerlei niveaus, ‘beginner’ tot ‘veteraan’. Althans, zo komt het op mij over. En dan heb je allerlei spulletjes en dingen om de eerstvolgende ramp zó te overleven dat je het uithoudt tot er hulp komt.
Bij ‘ramp’ denken we in Krimpen, in de Randstad, al snel aan overstromingen. Dijkdoorbraken. Maar vooral aan rampen in de zin van crisissen. Lopen we dat risico echt? Hoe groot is die kans? Vorig weekend ging heel plots de kering dicht.
Het stuwende zeewater was sterker dan voorzien, dus plots gloeiden de torens rood. En hoe groot is de kans op langdurige stroomstoring? Is dat een ramp? Als de telefonie, internet, verwarming, stoplichten, liften voor meerdere dagen uitvallen? De wc het niet meer doet en de riolen leeglopen op straat?
En de noodaggregaten nodig zijn voor overheidsdiensten?
Weet u of u het dorp kunt verlaten? In de file? Wist u dat het noodplan is dat ‘we’ met z’n allen ‘verticaal evacueren’? Een duur woord voor: ga maar efkes op zolder zitten een tijdje.
Op ‘overstroomik.nl’ ziet u hoe hoog het water in uw straat komt.
Bij mijn huis is dat 3.5 meter, bij een dijkdoorbraak.
Dat is echt meer dan 1 trap op…
Martijn Vroom
Burgemeester
*) ‘preppers’ komt van ‘prepared’, ‘voorbereid’
Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s