Column: verward

Het is een sleets begrip geworden: “verwarde personen”. Vooral omdat veel mensen die erover praten amateurs zijn, zoals ik. Het gaat dan over mensen die zichzelf in de weg zitten vanwege hun verwarring, of mensen die een gevaar zijn voor zichzelf of voor anderen.

Soms wordt de term ‘verward persoon’ gebruikt voor mensen die vroeger ook wel gewoon zo gek als een deur werden genoemd. Of `gewoon´ dement. Of andere vormen van geestelijke aandoeningen, waar zonder hulp niet goed mee te leven valt. Officieel moeten we zeggen ‘personen met verward gedrag’. Dat is netter.

Die mensen helpen we waar we kunnen. De politie heeft haar handen vol aan het ‘oppikken’ van verwarde personen op straat. En dan gaat het dus van heel erg verward tot een beetje de weg kwijt.

Als er dan geen opvangplek voor ze is in bijvoorbeeld de BAVO kliniek, dan moeten ze tijdelijk de cel in. Dat is natuurlijk voor niemand goed. Maar op straat laten zwerven is ook fout. Ingewikkeld, ook voor de directeur van de gevangenis. Want wat moet hij doen? De gevangenis is geen kliniek.

Er wordt veel over gesproken, maar de juiste totale aanpak ligt nog best ver weg vrees ik.

Martijn Vroom

Burgemeester

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s