Column: digitale sheriff

Deze week ‘mogen we weer’.

Elk jaar organiseert het Burgemeesters Genootschap 8 conferenties, waar 40 burgemeesters naartoe mogen. Elk jaar wordt daar dan een actueel thema behandeld. Mensen die er echt verstand van hebben gaan dan in gesprek met burgemeesters over het hoe en wat in de praktijk. Een keer was het thema ‘personen met verward gedrag’, een andere keer ‘polarisatie in de samenleving’. Dit keer ‘burgemeesters in cyberspace’.

Onder meer staat de vraag centraal of burgemeesters ook de orde zouden moeten (kunnen) handhaven op het internet. Het eerste antwoord laat zich eenvoudig raden: “dat kan helemaal niet!”.

Want het internet is wereld wijd, wat het web betreft.

De burgemeester is ervoor om de openbare orde te handhaven, spraken we al in de 19e eeuw af. Inmiddels hebben we telefoon, televisie en ja, ook interwebs. Na diverse drama’s zoals Project-X en andere ordeverstoringen die online begonnen is het nu zaak om goed na te denken wat we met de digitale wereld aan moeten. Voor de kinderen van vandaag is er nauwelijks meer onderscheid tussen een whatsapp-gesprek en een hanggesprek op een hekje. Dus wie maakt dan nog het onderscheid als er in 1 van die twee iets misgaat?

Enzovoorts.

 

Martijn Vroom

Burgemeester

 

 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s