Column: overstroming randstad

Namens Krimpen aan den IJssel zit ik in het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De Veiligheidsregio gaat, heel kort gezegd, over de brandweer en de ambulancezorg. Maar ook is de Veiligheidsregio de organisatie die bijspringt als er een crisis is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de ramp met de olie en de zwanen.

Vanuit het bestuur van onze Veiligheidsregio ben ik sinds een half jaartje portefeuillehouder ‘waterveiligheid’. Dat houdt met name in dat ik me iets meer dan anderen mag bezighouden met de vraag (kort door de bocht) ‘wat doen we als de dijken breken?’. Voor Krimpen een herkenbare realiteit: met hoog water toren de rode torens hoog boven ons dorp uit en dan weten we: we zijn weer beschermd.

Maar wat, als het water uit de hemel komt én uit zee én uit de rivieren, en dan in zo’n hoeveelheid dat we het niet meer houden met elkaar? Dat de dijken gaan drijven (denk aan Wilnis!) of de riolen spuiten in plaats van opnemen? Vaak realiseren we ons de problemen pas (en de kosten) als het zich aandient.

In de Stuurgroep Overstromingen Randstad mag ik meedenken hoe we elkaar daar op voorbereiden. En dat is – blijkt – geen sinecure!

Martijn Vroom

Burgemeester

 

 

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s