Column: kaarsje in het donker

Op internet zijn ze er niet over uit: van wie is “Een kaars kan duizend andere kaarsen aansteken, zonder zelf korter te branden”?

Ghandi zou het gezegd hebben, of Trotski, of Boedda. In ieder geval is helder dat dit een spreuk is die op heel veel (digitale) wandtegeltjes terug te vinden is.

Andermans geluk ontsteken, of energie, of iemand een zetje of duwtje geven de goede kant op: het hoeft niet ten koste te gaan van je eigen inzet of energie.

Een Joods gezegde lijkt hier op: “Steek één kaarsje aan in het diepe duister en het duister is niet meer donker”. Daar moet ik aan denken als alle ‘we gaan op vakantie’ berichten langs komen. Voor veel mensen is het geen vakantie. Of dat nou is omdat ze nu weken alleen zijn, alle familie of vrienden of bezoekdames ver weg. Of omdat er geen geld is.

Dan ben ik blij met het werk van Synerkri, die ook in de zomervakantie leuke dingen organiseren. En met organisaties zoals Fair Chance, die mensen op vakantie kunnen laten gaan. Maar ook met mensen die toch even bij die buuf of opa langsgaan. Eén kaarsje en het duister is – soms maar even – niet meer zo donker.

Martijn Vroom

Burgemeester

 

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s