Column: stop heling

Sinds kort Krimpen aan den IJssel aangesloten bij het DOR. Het Digitaal Opkoop Register. Dat is een register dat opkopers ‘helpt’ om makkelijker te registreren wat ze van wie (op)kopen. En met “helpen” wordt natuurlijk ook ‘controleren’ bedoeld. In bepaalde branches, zoals oude metalen, auto’s of juwelen, gaat helaas gestolen spul om. Terwijl de meeste ondernemers te goeder trouw hun werk doen.

Het DOR vraagt legitimatie van de verkopers, dus als daar achteraf dieven tussen blijken te zitten, kunnen ze makkelijker opgespoord worden. Ook worden foto’s van de aangekochte spullen online gezet. Het is ook gekoppeld aan politiesystemen. Als na een woninginbraak bekend is welk serienummer een horloge heeft kan in het systeem gezocht worden of een ondernemer het heeft aangekocht.

Natuurlijk zijn er manieren om hier onderuit te komen, zoals doorverkopen op straat, of omsmelten van (edel)metaal. Maar dat is strafbaar. Ook is het strafbaar als de gemeente of de politie komt controleren en op de werkvloer of in de kluis liggen spullen die niet in het DOR zijn ingevoerd.

Al met al een volgende stap in het aanpakken van heling (kopen van gestolen spullen). Registreert u uw waardevolle spulletjes ook op www.stopheling.nl ? Dan kan na diefstal wellicht de buit sneller teruggevonden worden…

Martijn Vroom

Burgemeester

 

 

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s