Column: een boom in Tirana

Een paar maanden geleden was ik als spreker te gast bij de Verenigde Naties in Geneve. Een andere spreker was de burgemeester van Tirana, de hoofdstad van Albanië. Tirana is een snelgroeiende stad, de helft van de inwoners van het hele land woont er inmiddels, al is de officiele telling dat 1 op de 6 Albanezen in de hoofdstad woont. Dat geeft direct weer dat ze een probleem hebben: geen idee wie precies waar woont, wie wel of niet een huis heeft, belasting betaalt, een auto bezit, enzovoorts.

Het is een vervuilde en arme stad. De burgemeester kwam met een plan. Hij daagde alle ouders uit om voor hun kind een boom te planten. Bij een bijzondere gelegenheid, zoals geboorte, overgang naar de middelbare school of bijvoorbeeld de 16e verjaardag: een boom(pje). Maakt niet uit wat voor soort. En ook wáár, dat is maar losjes gereguleerd.

Dat is enorm goed opgepikt: ouders, maar ook grootouders, ooms en tantes gingen bijna met elkaar wedijveren welk kleinkind of neefje de mooiste boom kreeg. Of de meeste boompjes. Met als gevolg dat Tirana supersnel vergroend, de fijnstof meetbaar afneemt en de stad mooier wordt.

Zonder sturing of subsidie.

Inspirerend.

Martijn Vroom

Burgemeester

 

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s