Column: een beetje beter

Afgelopen zaterdag mochten we in Krimpen een prachtig symposium organiseren over smart cities. Of beter gezegd: smart sustainable cities. In het Nederlands noemen we het slimme duurzame steden.

De vraag is: hoe kunnen we op basis van de juiste gegevens (data) sturen op duurzame doelstellingen, zoals de Verenigde Naties hebben afgesproken. Dat klinkt hoogdravend, en dat is het ook.

In Krimpen willen we hieraan graag meedoen, omdat we denken dat we – in samenwerking met andere gemeenten en organisaties – een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld. Natuurlijk moeten zulke abstracte woorden ook een keer concreet worden.

Wat hébben we er als Krimpen en Krimpenaren aan? In de begroting en de jaarplannen voor 2020 is ruimte en geld opgenomen om handen en voeten te geven aan de smart sustainable citiesstrategie op het terrein van duurzaamheid, mobiliteit en hopelijk ook het sociale domein.

Op social media vroeg iemand me of er geen betere term te vinden is voor smart city, omdat het lijkt alsof wij anderen minder slim vinden. Dit vind ik een terecht punt. De suggestie was dan ook om het innovatieve steden’ te noemen. Internationaal zal dat wellicht minder snel aanslaan, omdat het VN-programma waar wij – als eerste Nederlandse gemeente – bij zitten nu eenmaal smartheet.

Maar aangezien woorden werkelijkheid scheppen: innovatief Krimpen!

Martijn Vroom

Burgemeester

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s