Column: Lachgas, lachen! (?)

Ook in Krimpen zie je langs de randen van de weg die zilverkleurige buisjes liggen. Langs alle stoepranden en rondom de hangplekken van jongeren tref je ze aan. Het zijn lachgaspatronen. Met lachgas kun je je slagroom uit de spuitbus krijgen. Voor op de appeltaart.

Iemand heeft op een gegeven moment dat woord ‘lachgas’ iets te letterlijk genomen. Steeds meer mensen, met name jonge jongeren, gebruiken het nu. Lachgas is – in een bepaalde variant – namelijk ook een verdovingsmiddel in ziekenhuizen. Als je het gas inademt ben je een korte tijd even helemaal ‘weg’. Ook neemt het aantal grote gasflessen met lachgas hard toe. Bij mensen thuis, op een ‘feestje’, of op een festival.

Het gas is gevaarlijk. Er zijn inmiddels gevallen – ook in onze regio – bekend waarbij de schade in hoofd of lichaam behoorlijk ernstig en wellicht blijvend is. Het risico is met name groot bij combinatie met andere drugs en/of alcohol.

Donderdag heb ik een oploop van de Veiligheids Alliantie Rijnmond waarbij we als burgemeesters met elkaar stilstaan bij de vraag of we er als gemeenten iets tegen moeten doen. En zo ja, wat dan? Want lachgas is gewoon bedoeld voor slagroomspuiten en dus vrij te koop.

Martijn Vroom

Burgemeester

 

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s