Velen denken bij veteranen aan de Tweede Wereldoorlog. Daar zijn de meeste films over gemaakt en daar zien we de meeste foto’s van bij herdenkingen in Normandië, Arnhem, enzovoorts. Ook de meeste kinderboeken over de oorlog gaan over de Tweede Wereldoorlog.
Volgend jaar wordt bijzonder. 75 jaar na het einde van deze grote oorlog staan we intensief stil bij wat er in Nederland is gebeurd in de oorlogsjaren van 1940 – 1945. Ook in Krimpen aan den IJssel gedenken we dit volop. We herdenken echter niet alleen deze oorlog, maar ook staan we nadrukkelijk stil bij de oorlog in Azië. Zo werd op de Molukken de oorlog met Japan pas in augustus beëindigd.
Maar na 1945 zijn nog vele, vele soldaten namens ons allen naar het buitenland gegaan. Soms om oorlog te voeren, zoals in Indië, Nieuw-Guinea of Irak. Soms om de vrede te bewaken, zoals op Haïti, in Bosnië en ter zee langs Somalië. Vele missies, vele onbekend voor ‘gewone’ mensen zoals u en ik.
De veteranen gingen daarheen omdat wij – als land – dat vroegen. Woensdag vieren we samen met Zuidplas en Capelle onze Veteranendag. Dan bedanken we de veteranen en geven we ze gelegenheid hun verhalen te vertellen en elkaar te ontmoeten.
Respect.
Martijn Vroom
Burgemeester
In de gemeenten Lisse, Nieuwkoop en Teylingen zijn boeken verschenen met de verhalen van de veteranen. Volgend jaar wil de Stichting Zinsnede ook zo’n boek uitgeven in Kaag en Braassem. Zo worden de verhalen van de veteranen voor altijd behouden.
LikeLike