Column: Veteranendag

Velen denken bij veteranen aan de Tweede Wereldoorlog. Daar zijn de meeste films over gemaakt en daar zien we de meeste foto’s van bij herdenkingen in Normandië, Arnhem, enzovoorts. Ook de meeste kinderboeken over de oorlog gaan over de Tweede Wereldoorlog.

Volgend jaar wordt bijzonder. 75 jaar na het einde van deze grote oorlog staan we intensief stil bij wat er in Nederland is gebeurd in de oorlogsjaren van 1940 – 1945. Ook in Krimpen aan den IJssel gedenken we dit volop. We herdenken echter niet alleen deze oorlog, maar ook staan we nadrukkelijk stil bij de oorlog in Azië. Zo werd op de Molukken de oorlog met Japan pas in augustus beëindigd.  

Maar na 1945 zijn nog vele, vele soldaten namens ons allen naar het buitenland gegaan. Soms om oorlog te voeren, zoals in Indië, Nieuw-Guinea of Irak. Soms om de vrede te bewaken, zoals op Haïti, in Bosnië en ter zee langs Somalië. Vele missies, vele onbekend voor ‘gewone’ mensen zoals u en ik.

De veteranen gingen daarheen omdat wij  als land  dat vroegen. Woensdag vieren we samen met Zuidplas en Capelle onze Veteranendag. Dan bedanken we de veteranen en geven we ze gelegenheid hun verhalen te vertellen en elkaar te ontmoeten. 

Respect.

Martijn Vroom

Burgemeester

Standaard

Een gedachte over “Column: Veteranendag

  1. In de gemeenten Lisse, Nieuwkoop en Teylingen zijn boeken verschenen met de verhalen van de veteranen. Volgend jaar wil de Stichting Zinsnede ook zo’n boek uitgeven in Kaag en Braassem. Zo worden de verhalen van de veteranen voor altijd behouden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s