Column: Riskant, iets zeggen over vrije meningsuiting

Het is altijd een riskant onderwerp: vrijheid van meningsuiting. Want zodra je er ook maar iets over zegt, gaan bij allerlei mensen de nekharen overeind staan. 

Maandag was er een regionale oploop waarbij we als burgemeesters en veiligheidspersoneel hebben stilgestaan bij de hedendaagse hip-hop cultuur (drill). 

Er zijn – ook in Nederland – rappers die het hebben en gebruiken van vuurwapens verheerlijken. Er zijn rapliedjes die het neersteken van mensen wel heel stoer maken. De invloed van deze muziek en teksten is voor de politie op straat merkbaar in de vorm van steekpartijen en vuurwapengeweld.

Niet alleen in de toename van incidenten, maar ook hoe er door de omgeving op gereageerd wordt. Het is in sommige kringen normaal om minstens een mes of schroevendraaier bij je te hebben. 

Iedereen haast zich dan natuurlijk om snel te zeggen dat je moet kunnen zeggen wat je wil. Maar het grijze gebied tussen strafbaar en niet-strafbaar is ingewikkeld. Zeker als bepaalde liedjes zorgen voor draagvlak voor geweld. Die roepen dan immers niet daadwerkelijk daartoe op, maar maken het wel steeds een beetje normaler.

En dat is in zichzelf al bedreigend voor een veilige straat. 

Dus, wat moeten we daarmee..?

Martijn Vroom

Burgemeester 

 

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s