Column: Geweld tegen vrouwen

Ik las ergens: wat als er een dodelijke ziekte bestond waar wereldwijd een miljard mensen aan leden? Waar ook in Nederland 23 procent van de bevolking in lichtere of zwaardere vorm last van had? Waarvan per week minstens 24 diagnoses van de zwaardere vorm van de ziekte werden gesteld? Dan werden er allang miljarden geïnvesteerd om de ziekte te bestrijden. Maar we hebben het hier niet over een ziekte.

In Nederland worden gemiddeld per week 24 aangiften van verkrachting gedaan. Terwijl  – naar schatting – 80 procent nooit wordt gemeld. Het gaat hierbij om geweld tegen vrouwen en meisjes. Wereldwijd treft dit naar schatting één op de drie vrouwen, een miljard mensen dus.

Miljoenen vrouwen ter wereld worden verkracht in oorlogssituaties, worden besneden, worden als kind uitgehuwelijkt, worden vermoord om de eer van een familie te redden of worden gewoonweg doodgeslagen door hun man.

Geweld tegen vrouwen is een wereldwijde epidemie. Nog steeds! De Verenigde Naties heeft 25 november uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Geweld tegen vrouwen en meisjes is geen dodelijke ziekte, maar wel een epidemie die mensenlevens kost.

Dit moet met alle middelen worden bestreden. Te beginnen met bewustwording en erkenning.

 

Martijn Vroom

Burgemeester

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s