Column: Herdenken en vieren

28 april 2020

 

Het is van groot belang om te herdenken en te vieren. Zo goed en kwaad als dat gaat. De Tweede Wereldoorlog heeft een gigantische impact gehad op ons allemaal. 

Er zijn onder ons mensen die er zelf bij waren. Die de oorlog hebben meegemaakt. Die een broer of zus verloren aan het oorlogsgeweld, of aan de hongerwinter.

Er zijn veel Krimpenaren die na de oorlog direct door gingen naar Nederlands-Indië om daar de mensen te beschermen tegen de opstand die plaatsvond onder de Indonesische bevolking. Ook die strijd, van politionele acties tot regelrechte oorlog, heeft diepe sporen nagelaten bij velen. Ook bij Krimpenaren.

“Nooit meer oorlog” is een hartenwens, een visioen. Maar dat we al zo lang vrede in Nederland hebben, dat is bijzonder. Daar mogen we blij om zijn.

Ik bedank de veteranen en soldaten die toen en sindsdien én nu nog steeds ons beschermen. Daarom leg ik op 4 mei de krans voor alle Krimpenaren. Daarom vier ik 5 mei thuis, maar toch samen met u.  

Aan ons de taak om de vrede in te vullen. Want vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog. Laat elkaar vrij, steun elkaar, doe goed aan en voor elkaar.

Dan zijn we de offers waard.

Martijn Vroom

Burgemeester

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s