Column: Strafblad of niet?

De noodverordening die is afgekondigd in alle Veiligheidsregio’s is nogal wat. Op aanwijzing van de minister hebben de voorzitters van de Veiligheidsregio’s een tekst opgesteld waarin staat wat je wel en niet mag en moet doen in deze coronatijd. De voorzitter in onze Veiligheidsregio regelt hoe ‘we’ in Krimpen om gaan met de crisissituatie rondom COVID19.


Burgemeesters hebben de beschikking over het instrument noodbevel en de noodverordening. Het bevel is als iets NU ACUUT geregeld (verboden) moet worden. Een verordening regelt iets voor de langere termijn. Je hebt vaak iets meer tijd om de tekst op te schrijven.
Het overtreden van een noodbevel is een misdrijf. Dat is ernstig. Het overtreden van een noodverordening is een overtreding. Dat is minder ernstig. Maar omdat het afhandelen van de overtredingen op de huidige noodverordening gedaan wordt door het Openbaar Ministerie kan die overtreding wel degelijk leiden tot een aantekening op je blad. Een ‘strafblad’.

En dan is de vraag: wat betekent dat voor je Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)? Voor je stage? Voor je carrière? Dat is niet duidelijk. Het is nu toch wel tijd dat de minister daar iets over zegt. Liefst in het voordeel van mensen die wellicht een overtreding begingen, maar daar toch niet met een ‘strafblad’ voor gestraft hoeven worden? De boete is immers al hoog genoeg van zichzelf?

Martijn Vroom
Burgemeester

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s