Column: Onze taal

Sinds het zien van de geweldige film ‘The Professor and themadman’ ben ik er wel uit. De discussie of taal is wat het nu is, of dat het ook de woorden van morgen zijn. Anders gezegd: is taal statisch en moet de zuiverheid beschermd worden? Of is taal dynamisch en tellen nieuwe woorden en zegswijzen ook als ‘goed’? Het is – vind ik – het laatste.

En daarmee is onze jarenlange twist thuis wat mij betreft afgerond. De uitdrukking ‘achteraf kijk je een koe in de kont’ is gewoon (echt) Nederlands.

Een uitdrukking die Kamerleden niet kennen, getuige het debat over de Dam-demo. En ook de duizenden ‘experts’ die alles achteraf beter weten dan Rutte en De Jonge en het RIVM kennen ‘m niet.

De toepassing van deze zegswijze is: achteraf hebben wij makkelijk praten. Want om op het moment zelf precies ALLEEN MAAR de goede dingen te doen….dat gebeurt niet vaak.

Overigens zou de uitdrukking ‘de beste stuurlui staan aan wal’ tegenwoordig wellicht kunnen luiden ‘de beste stuurlui hangen op de bank en zitten op Facebook’.

Martijn Vroom

Burgemeester

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s