Column: Levenslicht en struikelstenen

27 januari van dit jaar was het 75 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz bevrijd werd. Een horrorlocatie waar de soldaten die voor de poort stonden met hun ogen en hoofd niet bij konden.

Bijzonder cynisch: de kampen vielen tijdens het naziregime onder het ministerie van Economische Zaken. Want er moest geld verdiend worden voor de oorlogsmachine. Dus de bezittingen van de gevangenen werden verkocht, dwangarbeid was de norm en gouden kiezen en kleding werden geroofd. Op grote schaal werden vervolgens mannen, vrouwen en kinderen vermoord.

Ook vanuit Krimpen werden mensen slachtoffer van deze praktijken. Joodse Krimpenaren die werden afgevoerd, vaak na verraad door hun dorpsgenoten. Ereburger Ben van Veen hield over deze slachtoffers een mooie, ontroerende toespraak tijdens de herdenking en aanlichting van het Auschwitz-monument.

Dat blauwe licht, wellicht weet u de foto nog. Dat kunstwerk “Levenslicht” van Daan Roosegaarde gaan we een permanente plek geven in de buurt van het Raadhuis. Met het verhaal van Ben erbij. De namen van de slachtoffers komen in struikelstenen in het trottoir bij de huizen waar ze woonden. Zodat we er altijd aan herinnerd zullen blijven.  

Dat we er even stil bij staan.

Want vergeten mogen we het niet.

Martijn Vroom

Burgemeester

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s