Column: Zijn wij er wel, voor hen?

De vraag waarom er een overheid is, is een ingewikkelde vraag. Tijdens mijn studie aan een Canadees instituut in Toronto, hield ik mij indringend met deze vraag bezig.

Is het de rol van de overheid om te remmen wat er mis gaat? Of is het de rol van de overheid om het goede in de samenleving te brengen? Of is de overheid een loket waar zaken, zoals collectieve veiligheid en paspoorten, geregeld worden die we niet voor onszelf willen of kunnen regelen? 

Eén ding staat voor mij als een paal boven water: mensen die niet voldoende voor zichzelf kunnen zorgen verdienen hulp. Als zij geen mensen naast zich hebben die hen helpen kunnen (kunnen is helaas niet altijd gelijk aan willen…), dan is de overheid een belangrijke taak toebedeeld.

Schulden inlossen, leren lezen, gezond leven, veilig over straat kunnen, samen zijn met medemensen, wegblijven van lachgas, cocaïne of gokken. Dit zijn zaken waarbij de meeste mensen geen hulp nodig hebben. Een klein deel heeft dat wél nodig. Is dit het geval, dan moeten we er ook voor ze zijn. In eerste aanleg als maatschappij. In tweede aanleg als overheid.

En zijn we er dan ook? 

Martijn Vroom 

Burgemeester

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s