Column 230: Cyberdriehoek

Het regulier overleg tussen de officier van justitie, de politie en de burgemeester heet ‘de driehoek’. We houden dit driehoeksoverleg als er iets ernstigs aan de hand is. Hier stemmen we bevoegdheden af. Ook bespreken we tot hoe ver de politie ‘mag gaan’, bijvoorbeeld met de ME-inzet. Vroeger vond dat overleg heel vaak plaats. Tegenwoordig alleen nog als er echt iets aan de hand is.

Op straat mag ik (laten) handhaven en regels stellen aan gedrag. Ons leven is echter steeds meer verweven met het internet. Gesprekken gaan moeiteloos door van de telefoon naar whatsapp. Daardoor is de openbare orde ook aan het verschuiven naar digitale orde.

Maar wat mag de burgemeester dáár dan?

U weet dat ik namens de politieregio bezig ben met de aanpak van cybercrime.

Deze week heb ik daar voor het eerst een driehoeksoverleg met de officier van justitie en de politie over. Dat is een speciale officier en een speciaal politieteam. Heel interessant vind ik het. We hebben het over de bevoegdheden van de gemeente op internet (dat zijn er nu nog weinig). Maar ook over zaken die gebeuren in het echte leven en gestart zijn op internet. Zoals het oproepen tot rellen.

Martijn Vroom

Burgemeester

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s