Column 234: de Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning heeft een heldere opdracht. Namelijk: de gemeente heeft de plicht om inwoners te helpen als ze zichzelf niet goed genoeg kunnen redden. Er staat dan: “de gemeente heeft de plicht tot compensatie als mensen onvoldoende zelfredzaam zijn”. Dus betaalt de gemeente bijvoorbeeld de hulp bij het huishouden of een traplift.

Maar wat is compensatie? En wat is “niet genoeg jezelf kunnen redden”? De Rijksoverheid heeft er een beetje een potje van gemaakt. Zelfs Kamerleden zeggen: “mensen hebben er recht op”. Onjuist.

Dat zou betekenen dat de gemeente altijd aan iedereen hetzelfde moet betalen of compenseren.

Maar de wet geeft gemeenten ruimte om eigen beleid vast te stellen. En even belangrijk: in de wet staat dat alle beoordelingen van wat nodig is, op maat moeten zijn. Daarom voeren we grondige beoordelingsgesprekken. Niet iedere persoon heeft hetzelfde nodig. En wie hulp nodig heeft, moet het krijgen.

Maar dan is het heel raar als ‘Den Haag’ de spelregels verandert. Waardoor iedereen toch opeens voor een dubbeltje op de eerste rang mag zitten. Doel van de wet is toch: “…als je dat nodig hebt”?

Consequentie hiervan: grote tekorten op de gemeentebegroting in Krimpen. 

Jammer.

Martijn Vroom

Burgemeester 

 

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s