Voorwoord veteranen-map

Sinds een aantal jaar bezoek ik – buiten coronatijd natuurlijk – elke week een veteraan. De verhalen die ik mag aanhoren zijn altijd bijzonder. Een korte versie daarvan wordt opgetekend in ons gemeentelijk kwartaalblad, magazine De Klinker. Dat gebeurt op basis van een interview dat de onvolprezen Huib Neven met de veteraan in kwestie houdt.

In een speciale map gaan we die verhalen bundelen. Een papieren uitvoering, bewaarexemplaar. Want het bewaren van bijzondere verhalen is nodig. En de verhalen van veteranen horen daar bij.

Dit schreef ik als voorwoord:

Voorwoord

De geschiedenis bestaat uit de opstelsom van verhalen. Het is heel bijzonder om een persoonlijk verhaal van iemand aan te mogen horen. Want als lezer, of als luisteraar, word je daarmee onderdeel van die geschiedenis. Namens ons land sturen we vaak mensen naar andere landen. Dichtbij of ver weg. Om hulp te bieden, om oorlog te voeren. Om te beschermen. Of om gerechtigheid te brengen.

Veteranen hebben een stukje van hun leven gegeven in dienst van vrede en veiligheid. Het is heel moeilijk om als buitenstaander te begrijpen wat dat betekent. Familie van de veteraan heeft er beter zicht op. Ook zij zijn een beetje veteraan, want vader, zoon of vrouw is een tijd naar een gevaarlijk gebied geweest. De term ‘thuisfront’ is ook heel mooi gekozen.

In veel gevallen hebben we als samenleving te weinig respect, kennis en waardering gehad voor de inzet van onze veteranen. Deels komt dat doordat we de verhalen zijn vergeten te vertellen. In Krimpen aan den IJssel zijn we daar mee bezig. Deze map is een bijzonder exemplaar, speciaal voor u.

We bundelen de opgetekende verhalen van Krimpense veteranen. Maar omdat we nog lang niet klaar zijn, komt er over een tijdje een aanvulling. De map is nog niet vol. De verhalen zijn nog niet af. De tijd staat niet stil. De wereld is niet rustig. Er is nog geen vrede overal.

Veteranen blijven nodig. Hun verhalen ook.

Martijn Vroom

Burgemeester

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s