Column 235: Kunsten

Mensen die dingen maken, daar ben ik altijd van onder de indruk. Of het nou een schip is, of een mooie houten schuur. Of muziek: een koor dat samen zingt. Een viool of een jochie op een accordeon. Dit zijn zaken waar ik van kan genieten.

Zelfs als het niet mijn smaak is. Schilderijen bijvoorbeeld, de meeste vind ik lelijk. Net als muziek op de radio. Maar om iemand het te zien uitvoeren. Dat vind ik geweldig.

Het maken, het componeren van die muziek, is al helemaal fascinerend. Dat je iets in je hoofd hebt en met stippen op strepen plaatst… En dat eeuwen later iemand dit leest en er schitterende orgelmuziek van Bach klinkt. 

Ook bijzonder is dat je een melodietje opneemt op CD en dat aan de andere kant van de wereld ook een ruige tiener Enter Sandman kan spelen op een gitaar. 

Met boeken heb ik hetzelfde. Een verhaal op papier zetten, waar een wereld in zit die ik kan binnengaan. Liefst een dik boek, zodat de tocht in m’n hoofd ver en lang is.

Toch lees ik de laatste tijd graag van A.L. Snijders. Die schrijft ‘Zeer Korte Verhaaltjes’. Die zijn maximaal een pagina. Indrukwekkend in eenvoud en bijzonderheid.

Knap als je iets kan maken dat blijft!

Martijn Vroom

Burgemeester

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s